Kalafior ❤ kotlety z kaszą jaglaną i kurkumą – pychotka

IMG_20170629_143616_592

 

BO LUBIĘ ŻÓŁTY I KALAFIOR, A JAGLANKA ZAWSZE COŚ SKLEI ❤

Wykonanie

Kalafior, marchew (młodej nie trzeba obierać  nawet) umyć i ugotować w lekko osolonej  wodzie z łyżką, dwiema kurkumy. Kaszę opłukać, gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:2. Wszystko przestudzić, utłuc razem tłuczkiem do ziemniaków, wymieszać i doprawić przyprawami wg  uznania.

Dodać ziarna, mąkę, płatki, kaszę oraz bułkę, jajo, olej (lub ich zamienniki) i wszystko wymieszać. Na koniec dodać posiekaną zieleninę i cebulę. Poczekać aż masa się zwiąże – odpocznie.

Formuj małe placuszki i piecz na papierze (ok 180C), duś na patelni bez tłuszczu lub smaż na oleju.

Smacznego!

 

Składniki – ilość jak dla wojska 😉

Warzywa:

Kalafior młody 1sztuka

Marchew młoda 2 sztuki – starta na tarce na grubych oczkach

Cebula młoda biała 2 sztuki średniej wielkości

Pietruszka ok 15 gałązek lub więcej – pokrojona drobno, razem z łodyżkami

Koperek ok 15 gałązek lub więcej – pokrojony drobno, razem z łodyżkami

 

Ziarna, zboża:

Kasza jaglana 1,5 szklanki

Słonecznik łuskany ok ½ – 2/3 szklanki

Ziarna sezamu białego nieoczyszczone ¼ szklanki

Mąka żytnia 720 ok 2/3 – 1 szklanki – możesz użyć innej mąki

Płatki owsiane ok 2/3 szklanki – namoczone w wodzie – możesz użyć ze znakiem przekreślonego kłosa

Kasza manna 3-4 łyżki – możesz użyć siemię lniane zmiksowane

Ususzona bułka namoczona 0,5 sztuki – możesz użyć bezglutenowej

 

Inne:

Kurkuma 1- 2 łyżki

Według uznania sól, pieprz, gałka muszkatołowa – zetrzyj sam, majeranek suszony, oregano suszone

Jajo od kurek z wolnego wybiegu 1 sztuka – można zamienić na siemię lniane zmiksowane

Olej rzepakowy 1 łyżka

GÓRA